- Donald Trump vindt dat landen van de Europese Unie meer gas en olie uit de VS moeten kopen.
- Trump dreigt zelfs met hogere importheffingen op Europese producten, als dit niet gebeurt.
- In Brussel had men hier echter allang op gerekend en een strategische energiedeal met de VS helpt de EU om Rusland verder onder druk te zetten.
- Lees ook: Europese Unie kan Poetin mogelijk dwarszitten via energiedeal met Donald Trump
Donald Trump heeft gedreigd met importheffingen voor de Europese Unie als de lidstaten van het landenblok niet meer Amerikaanse olie en gas gaan inkopen. Dat deed hij in een post op zijn socialemediaplatform Truth Social. De Verenigde Staten zijn de grootste producent van ruwe olie en de grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
“Ik heb de Europese Unie verteld dat ze hun enorme handelstekort met de Verenigde Staten moeten goedmaken door grootschalig onze olie en gas in te kopen. Anders komen er IMPORTHEFFINGEN!!!”, schreef hij in zijn bericht. Trump dreigde al eerder met importheffingen, niet alleen voor de EU, maar ook voor landen als China, Mexico en Canada. De dreigementen lijken zich vooral te richten op landen die meer exporteren naar de VS dan importeren.
Europese Unie bereidt zich al voor op deal met Trump over energie
De dreigementen van Trump komen voor de Europese Unie niet onverwacht. Sterker, in Brussel werd al rekening gehouden dat een energiedeal met Trump nodig kan zijn, om Amerikaanse importheffingen te voorkomen of beperkt te houden.
In eigen land breekt Trump een lans voor de Amerikaanse olie- en gasindustrie onder het motto ‘drill, baby, drill.’ Hij wil de binnenlandse productie laten stijgen. Dit biedt ook kansen voor de Europese Unie om meer vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS in te kopen. Dat is strategisch niet ongunstig, aangezien Europa juist bezig is om nog minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
Als de EU meer energie importeert uit de VS, kan dat het Amerikaanse handelstekort met Europa verminderen. Daar is Trump duidelijk gevoelig voor. Het handelstekort van de VS met de EU lag in 2022 op 131 miljard dollar.
Een tweede voordeel is dat Europa hiermee de olie- en gasindustrie van Rusland onder grotere druk kan zetten. “We halen nog steeds veel LNG uit Rusland, en waarom zouden we dat niet vervangen door Amerikaans LNG, dat goedkoper voor ons is en onze energieprijzen omlaag brengt”, suggereerde voorzitter Ursula van de Europese Commissie in november tijdens een persbijeenkomst. “Dit is iets waar we een discussie over kunnen aangaan.”
Het is uiteindelijk aan de EU-landen zelf om te beslissen waar ze hun energie vandaan halen. Maar België heeft bijvoorbeeld al een oproep gedaan om de invoer van Russisch vloeibaar gas te verbieden, om zo te zorgen dat Rusland minder inkomsten heeft om de oorlog in Oekraïne mee te financieren.
Na de Russische inval van Oekraïne heeft de EU de import van Russisch aardgas fors teruggeschroefd. Ook werden er sancties opgelegd, met een verbod op de invoer van ruwe olie uit Rusland en geraffineerde olieproducten die per schip worden vervoerd.
Door deze acties is de VS al de grootste exporteur van vloeibaar aardgas naar Europa geworden. In 2023 was de VS goed voor 46 procent van de Europese invoer van vloeibaar aardgas.
Rusland is goed voor 8 procent van de LNG-invoer van de Europese Unie. Andere grote LNG-exporteurs naar de EU zijn Qatar en Algerije.
“Het zou in het belang van de VS zijn dat Europa Russische fossiele brandstoffen blijft mijden, aangezien de Amerikaanse olie- en gasindustrie daar sterk van kan profiteren”, schreef grondstoffenstrateeg Warren Patterson van ING begin november in een rapport.